Podoba Ci się kamień w kuchni, jednak nie jesteś przekonany w 100% do naturalnego materiału, a także jego chłodu i wyższej ceny? Nie możesz jednak znaleźć żadnego innego rozwiązania, które zastąpiłoby kamienny blat i wpisywało się w Twoją koncepcję kuchni idealnej? Blat musi koniecznie wyglądać jak z kamienia i być przy tym odporny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, ścieranie i zarysowania. W takim razie zdecyduj się na blat z konglomeratu. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą i czy może być to materiał konkurujący ze szlachetnym kamieniem?
Konglomerat (prawie) jak kamień
Konglomerat jest materiałem, który powstaje ze zmielonego kamienia. Wykorzystuje się do tego m.in. marmur, granit i kwarc. Nie jest jednak to w 100% kamień, ponieważ dodaje się do niego żywicę poliestrową, zazwyczaj stanowi ona ok. 5-10% składu mieszanki, pozostałe ponad 90% to naturalny kamień. Dzięki takiemu połączeniu udało się uzyskać wyjątkowe właściwości, przede wszystkim konglomerat jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne i tym samym doskonale sprawdza się wszędzie tam, gdzie jest narażony na intensywną eksploatację. Blat w kuchni właśnie należy do takich powierzchni. Ponadto konglomerat może przyjmować różne kolory i wzory, niespotykane na co dzień w naturze. Jest więc większa swoboda wyboru konkretnego odcienia. Blaty z konglomeratu wykańcza się też w różny sposób. Można zdecydować się na ciekawą fakturą, wysoki połysk lub idealny mat.
Zalety blatu z konglomeratu
Jak już wspomnieliśmy, konglomerat wyróżnia się ponadprzeciętną odpornością mechaniczną. Blat z niego będzie trwały, odporny na zarysowania, blaknięcie koloru, a także wyszczerbienia, zachowa swój estetyczny wygląd przez długie lata. Konglomerat jest wykorzystywany do produkcji blatu również z powodu doskonałej odporności na wysokie temperatury, które w kuchni są zjawiskiem niezwykle częstym. Komu nie zdarzyło się przypadkiem postawić gorącego garnka na blacie?
Blat z konglomeratu jest odporny też na zabrudzenia i plamy, bardzo szybko się je usuwa, łatwo jest utrzymać blat w czystości. Ponadto występuje on w dużych płytach o różnych grubościach z możliwością indywidualnego dopasowania do stylistyki kuchni, a także rodzaju mebli kuchennych. Na pewno jest też to świetny sposób na zaaranżowanie kuchni w oryginalny sposób. Konglomerat przybiera bardzo różne kolory, dzięki czemu zyskał sławę wśród poszukiwaczy niekonwencjonalnych rozwiązań.
Czym się różni blat z konglomeratu od blatu kamiennego?
Zarówno blat z konglomeratu, jak też blat z kamienia wykazują bardzo dużą odporność mechaniczną. Kamienny jest jednak bardziej odporny na wysoką temperaturę. Gorący garnek mający styczność z konglomeratem przez krótki czas zapewne mu nie zaszkodzi, jednak jeżeli chcemy go pozostawić na dłuższy czas, warto użyć gumowych podkładek. W przypadku kamienia nie ma takiej konieczności. Konglomerat jest z kolei lżejszy od naturalnego kamienia, można go łączyć bezspoinowo i nie jest wymagane wzmocnienie szafek. Blat z konglomeratu można barwić na dowolny kolor, kamienny występuje w swoich naturalnych barwach. Ponadto kamień jest mniej przyjemny w dotyku, jest zimny, z kolei konglomerat pozwala uniknąć tego zjawiska.
Nie musisz decydować się na kamień, jeżeli chcesz, aby Twój blat go przypominał. Konglomerat to równie świetnie sprawdzający się materiał w kuchni.